Simpozij Kopački rit-jučer, danas, sutra

Dvanaesti Simpozij “Kopački rit – jučer, danas i sutra” okupio je u Osijeku brojne hrvatske te znanstvenike i zaljubljenike prirode iz Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U programu skupa je osamdesetak priopćenja, što je do sada najveći broj pristiglih radova. Potvrda je to sve većeg interesa znanstvene i stručne zajednice, javnih ustanova u područjima zaštite prirode i zdravstva, javnih poduzeća te udruga iz Hrvatske i inozemstva za tematska područja koja se obrađuju na ovom skupu. Glavne teme skupa su bioraznolikost, ekologija i očuvanje Parka prirode „Kopački rit“ te multidisciplinarni pristup iz raznih područja zaštite okoliša na širem prostoru Baranje i Hrvatske. 

Mnogobrojnim organizatorima skupa, ove godine se priključio i  Institut za vode „Josip Juraj Strossmayer“.

Na otvaranju skupa ravnatelj Instituta Mario Šiljeg naglasio je značaj Kopačkog rita, između ostalog i kao „na prirodi baziranog rješenja“ u borbi protiv klimatskih promjena tj. sve učestalijih poplava na ovom području. Naime, park je idealan primjer tzv. „NBS – nature based solution“ koji može poslužiti i kao upojni bazen viškova voda. Da bi u potpunosti ispunio tu svrhu potrebno je promovirati i realizirati projekte restauracije starih vodotokova što će pridonijeti i pozitivnom utjecaju na biološku raznolikost i sveobuhvatniju zaštitu ovog vrijednog područja.  U Hrvatskoj uz Kopački rit, istu svrhu ima i Lonjsko polje što je svakako dragocjen nacionalni resurs. Također je naglasio kako je park konačno u cijelosti razminiran zahvaljujući EU sredstvima, te da je napravljen i značajan napredak u uklanjanju neautohtonih biljnih vrsta i unosu onih domaćih.

Potporu organizaciji simpozija dale su i tri međunarodne udruge: Mreža zaštićenih područja uz rijeku Dunav, Balkanska okolišna udruga i Međunarodno udruženje znanstvenika i stručnjaka za zaštitu okoliša.

institut_vode_kopački_rit