Obilježavanje Svjetskog dana voda s najmlađima

Institut za vode Josip Juraj Strossmayer je ove godine Svjetski dan voda obilježio s najmlađima. Budući se odgovorno ponašanje i navike stječu se od najranije mladosti

Institut za vode Josip Juraj Strossmayer je ove godine Svjetski dan voda obilježio s najmlađima. Budući se odgovorno ponašanje i navike stječu se od najranije mladosti, u petak 22. ožujka 2024. godine, dr. sc. Tanja Šikić, dipl. ing. bioteh. je održala interaktivno predavanje o vodama u dječjem vrtiću Svete Male Terezije u Zagrebu. Djeca su svojim osjetilima opisala vodu kao tekućinu bez boje, mirisa i okusa. Promatrali su kako voda dobro otapa različite tvari, ali ne i ulje. Razgovarali su o tome čemu sve voda služi i zašto nam je bitna, gdje se sve nalazi u našem okolišu i odakle dolazi u naše slavine.

Saznali su gdje se sve stvaraju otpadne vode u jednom gradu  i koje su opasnosti i posljedice ispuštanja otpadne vode u okoliš bez pročišćavanja. Naučili su na koji se način otpadna voda pročišćava na zagrebačkom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Naglašena je važnost racionalnog korištenja vode te prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda kako bi se zaštitilo ljudsko zdravlje i okoliš od onečišćenja. Djeca su pokazala veliki interes i aktivno sudjelovala u predavanju.